11 Mayıs 2012 Cuma

Akıllı Telefon Kağıt Yayın Dönemini Geride Bıraktı


SMG Connected'in haberine göre, mobil kullanıcı ve mobil kullanımı hakkında bilgi edinmek amacıyla Google, Ipsos ve MMA (Mobile Marketing Association – Mobil Pazarlama Birliği) ortaklığında global olarak yürütülen Our Mobile Planet Araştırması, ülkeler arası karşılaştırmalı veriler sunuyor. Araştırma mobil kullanımı daha iyi anlayabilmek için, mobil araştırma ve satın alma eğilimlerinin yanı sıra, arama, video, sosyal alanlar ve e-posta davranışı konularında da ayrıntılı bilgiler veriyor.
Our Mobile Planet Araştırması’na göre; Türkiye nüfusunun %14′ü akıllı telefon sahibi. Akıllı telefon sahiplerinin %71′i ise 1 yıldan daha kısa süredir akıllı telefon kullanıyor. Peki akıllı telefonlar üzerinden erişilen gazete ve dergi içeriklerinin yaygınlaşması, gazete ve dergilerin okunmasını ne derece etkiliyor?
Bu yazıda Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcılarının “Gazete ve dergi içeriklerini akıllı telefonum üzerinden okumayı tercih ettiğim için eskisi kadar gazete-dergi okumuyorum.” önermesine ne derece katıldıklarını görüyoruz. Türkiye’deki her 4 akıllı telefon kullanıcısından 1′i, eskisi kadar gazete ve dergi okumadığını belirtiyor.

Kadınlar, erkeklere göre gazete ve dergi okumaya devam ediyor.
Türkiye’de “Gazete ve dergi içeriklerini akıllı telefonum üzerinden okumayı tercih ettiğim için eskisi kadar gazete-dergi okumuyorum.” diyen akıllı telefon kullanıcılarının oranı %25. Kadın-erkek kırılımında ise farklılıklar göze çarpıyor. Erkeklerde bu oran %28 iken kadınlarda %22.
Gazete ve dergi içeriklerine mobilden erişime en yatkın grup genç erkekler.
Yaş kırılımına bakıldığında ise 30-49 yaş aralığındaki akıllı telefon kullanıcıları %21 oranında eskisi kadar gazete-dergi okumadığını belirtirken, 18-29 yaş grubundakiler için bu oran %28′e çıkıyor. Farklı yaş gruplarında kadın-erkek kırılımında ise gazete-dergi okumayı terketmeye en yatkın grup 18-29 yaş arası erkekler.
Diğer ülkelere göre Türkiye, gazete ve dergileri eskisinden daha az okuyor.
Diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında Türkiye’de ”"Gazete ve dergi içeriklerini akıllı telefonum üzerinden okumayı tercih ettiğim için eskisi kadar gazete-dergi okumuyorum.” diyen akıllı telefon kullanıcılarının oranı oldukça yüksek. ABD’deki akıllı telefon kullanıcıları için de bu oran Türkiye ile aynıyken, Japonya, İngiltere ve Polonya’daki akıllı telefon kullanıcıların %20′si “Gazete ve dergi içeriklerini akıllı telefonum üzerinden okumayı tercih ettiğim için eskisi kadar gazete-dergi okumuyorum.” önermesi katılıyor.
Araştırma Hakkında:
Bu çalışma; mobil kullanıcı ve mobil kullanım hakkında bilgi edinmek amacıyla Google, Ipsos ve MMA (Mobile Marketing Association – Mobil Pazarlama Birliği) ortaklığında yürütülen global araştırmalar bütünüdür. Mobil kullanımı daha iyi anlayabilmek için Our Mobile Planet sitesi, mobil araştırma ve satın alma eğiliminin yanı sıra arama, video, sosyal alanlar ve e-posta davranışı konularında ayrıntılı bilgi verir.